Monday 27 October 2008

Lasanje



Lasanjeplaate
Hakklihakastmele:
2 spl õli
1 sibul
1 porgand
100 g peekonit
4 küüslauguküünt
300 g hakkliha
400 g purustatud tomateid
2 spl tomatipastat
2 dl puljongit
soola, pipart

Varaiant I:
Juustukastmele:
50 g võid
1 dl jahu
1 l piima
300 g juustu
soola, valget pipart

Varaint II:
Valgele kastmele:
5 dl piima
40-50 g võid
40 g jahu
soola

Hakklihakastme valmistamiseks kuumuta pannil õlis hakitud sibul ning porgand. Lisa ribadeks lõigatud peekon ning pruunista. Prae hakkliha, maitsesta soola ja pipraga. Pane hakkliha sõelale nõrguma. Kui hakklihast on rasv välja nõrgunud, lisa purustatud küüslaugud, tomatid, tomatipasta ,puljong ja pruunistatud köögiviljad ning hauta tasasel tulel 1-1,5 tundi. Vajadusel lisa vahepeal vett.
Juustukastme valmistamiseks sulata potis või, lisa jahu ja pruunista veidi. Lisa vähehaaval ja pidevalt segades piim ning kuumuta segades kuni kaste pakseneb. Maitsesta soola ja pipraga. Lisa pool riivitud juustust.
Valge kastme valmistamiseks sulata potis või, lisa jahu ning kuumuta. Kui jahu on võiga segunenud, lisa piim. Kuumuta kuni ühtlase kastme saamiseni. Maitsesta soolaga.
Kalla lasanjevormi põhja kõigepealt hakklihakaste, pane sinna peale üks kiht lasanjeplaate, seejärel juustukaste. Tee samamoodi mitu kihti. Peale raputa riivitu juustu.
Kui kasutad valget kastet, siis raputa valge kastme peale riivitud juustu.
Viimaseks kihiks on valge- või juustukaste, sinna peale pane veidi lihakastet ja siis ohtralt juustu.
Kata vorm fooliumiga ja küpseta 175 kraadises ahjus 40 minutit. Umbes 15 minutit enne küpsetamise lõppu võtta foolium pealt ära.

Paprika-porgandi-hakklihapallid


500 g hakkliha
1,5 dl riivsaia
2 dl maitsestama jogurtit
1 sibul
1 porgand
1 paprika
1 muna
2,5 tl soola
pipart

Pane riivsai jogurtisse paisuma. Porgand ja paprika tükeldada väikesteks tükkideks, hakkida sibul. Seejärel praadida köögiviljad pehmeks. Segada kokku hakkliha, riivsai, köögiviljasegu ning maitseained. Vormida pallid ja panna ahjupannile või panna muffinivormi ning küpsetada 200 kraadises ahjus.

Tagurpidi õunakook


50 g sarapuupähkleid
5 hapukat õuna
1 sidruni riivitud koor ja pressitud mahl
85 g võid
1 dl suhkrut

Tainas:
100 g võid
3 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
2 sl fariinsuhkrut
0,5 tl soola
1 munakollane
1 sl külma vett

Poolita sarapuupähklid ja prae neid kuival pannil mõni minut. Tõsta kõrvale. Koori õunad, poolita ja eemalda südamik. Piserda üle sidrunimahlaga. Sulata pannil või ja suhkur. Kuumuta keemiseni ning lase hoogsalt keeda 5 minutit, panni aeg-ajalt raputades. Kui segu on omandanud pruuni karamelli värvuse, vähenda kuumust. Puista sisse pähklipoolikud, õunapoolikud ja riivitud sidrunikoor ning hauta neid nõrgal kuumusel umbes 5 minutit, neid vahepeal keerates. Tõsta tulelt ja jahuta veidi. Kui kasutada panni, mis kannatab ahjukuumust võib jätta segu pannile. Vastasel juhul vala segu koogivormi.
Valmista tainas. Näpi või, jahu, küpsetuspulber, fariinsuhkur ja sool purutaoliseks massiks. Lisa munakollane ja vesi. Sega ühtlaseks tainaks. Rulli see ümmarguseks kettaks, veidi suuremaks, kui panni läbimõõt. Tõsta tainas õuntele ja suru seda panni sisekülgedele. Küpseta 200 kraadises ahjus 20 minutit. Lase jahtuda umbes 10 minutit ning kummuta kook taldrikule.

Mahlatarretis


1,5 klaasi mahla
3/4-1 klaas suhkrut
1/2-3/4 liitrit vett
30 grammi želatiini

Mahl keeta koos vee ja suhkruga siis lisada paisutatud ja sulatatud želatiin. Panna kausidesse ja külma tarduma.

Kakaokreem


1/2 liitrit 35% rõõska koort
3 tl želatiini
4-5 tl kakaopulbrit
3 spl suhkrut
1/2 klaasi vett

Külm koor vahustada. Vahustamise lõpupoole lisada kakaopulbriga segatud suhkur. Vahtu ettevaatlikult segades valada peene nirena juurde paisutatud ja sulatatud želatiin. Segu tõsta kaussidesse ja panna külma tarduma.

Monday 20 October 2008

Kräsupea kook

Taigen:
4 muna
3,5 dl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
6 dl nisujahu
2 tl söögisoodat
400 g hapukoort
3 spl kakaopulbrit

Täidis:
1 kilo hapukoort

Glasuur:
50 g võid
1 spl piima
2 spl suhkrut
1,5 spl kakaopulbrit
50 g šokolaadi

Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks, lisa hapukoor ja vaniljesuhkur ning sega. Seejärel lisa jahu ning sooda. Jaga taigen kaheks. Ühele osale pane juurde kakao.
Küpseta 2 koogipõhja. Küpsetada 180 kraadises ahjus 25 minutit.
Hele põhi lõigata kuubikuteks. Tume põhi lõigata 2 kihiks. Sega heledad kuubikud osa hapukoorega. Pane tume põhi vormi, määri pealt hapukoorega ja kata poole hapukoore-kuubiku seguga. Pane peale teine koogipõhi, kata hapukoore ja ülejäänud hapukoore-kuubiku seguga.
Valmista glasuur, lase sellel veidi jahtuda ja nirista koogile.
Lase koogil seista külmikus vähemalt 12 tundi.

Asuu


400 g sealiha
1-2 spl õli
1-2 sibulat
2 spl tomatipastat
küüslauku
vett
2 soola- või hapukurki
400 g tükeldatud ja praetud kartuleid
soola, pipart

Lõika liha viiludeks ja siis kangideks ( umbes 1x4 cm) ning pruunista pannil õlis. Lisa sibul, prae kergelt läbi. Seejärel lisa tomatipüree, vala peale niipalju kuuma vett, et liha oleks kaetud ja hauta kuni liha on pehme.
Siis lisa tükeldatud kurgid, peenestatud küüslaugud ja praetud kartulid ning hauta veel 10-15 min. Vajadusel lisa vett. Maitsesta soola ja pipraga.

Õunataskud



Taigen:
4 dl jahu
100 g võid
100 g hapukoort
1 muna
1 spl suhkrut
soola
o,5 tl küpsetuspulbrit

Täidis:
õunu, suhkrut, kaneeli

Pealt määrimiseks muna

Või vahustada suhkruga, siis lisada muna ning vahustada. Seejärel lisada hapukoor, sool, jahu ja küpsetuspulber. Segada taigen ning panna 1 tunniks külmkappi.
Taigen rullida kandiliseks ja siis lõigata ruudukujulisteks tükkideks. Peale panna suhkru ja kaneeliga segatud purustatud õunad. Taigen panna kokku ümbrikukujuliselt ning määrida pealt munaga.
Küpsetada 200 kraadises ahjus 20-25 min

Wednesday 1 October 2008

Kihiline mannapuder


1 liiter piima-vee segu
2 dl mannat
0,75 dl suhkrut
Poolele pudrule: 1 spl kakaod
1 spl suhkrut


Keeta mannapuder. Valada pool pudrust kausidesse. Teisele pooolele lisada suhkruga segatud kakao ja kuumutada keemiseni. Seejärel valada valgele pudrule peale.