Monday 24 November 2008

Vanillisaiad



25 g pärmi
2 dl piima
200 g toasooja võid
1 sl suhkrut
6-7 dl jahu

Täidis:
75 g võid
2 sl suhkrut
2 tl vanillsuhkrut
1 muna määrimiseks

Pudista pärm kaussi, lisa käesoe piim ning sega, kuni pärm on lahustunud. Lisa toasoe või, suhkur ja jahu ning sega ühtlaseks taignaks. Rulli tainas plaadiks ja lõika väiksemateks ruutudeks ( 8x8 cm).
Sega kokku täidis ja pane iga tüki keskele lusikatäis. Pane ruutude nurgad keskele kokku ning tõsta muffinivormi ning lase kerkida rätiku all umbes 1 tund. Määri lahtiklopitud munaga ja küpseta 250 kraadises ahjus 5-8 minutit.

Piparkoogid 2


1 1/2 dl mett
2 dl fariinsuhkrut
2 tl kaneeli
2 tl kardemoni
2 tl jahvatatud nelki
1/2 tl soola
250 g võid
2 muna
3 tl soodat
1 dl jahvatatud mandleid
7 dl jahu

Kuumuta potis mesi, fariinsuhkur ja maitseained. Lisa või. Kui või on sulanud klopi hulka munad. Lõpuks sega juurde jahu- ja soodasegu. Keera tainas kilekotti ja hoia külmas vähemalt järgmise päevani. Küpseta 180 kraadises ahjus.

Jõhvika-beseekook


Põhi:
100 g võid
1 dl suhkrut
1 muna
3 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit

Täidis:
3 dl jõhvikaid
2 dl vett
1 dl suhkrut
3 sl kartulijahu

Besee:
3 munavalget
1 dl suhkrut

Põhja valmistamiseks vahusta toasoe või suhkruga, lisa edasi vahustades muna. Sega omavahel kuivained ja lisa muna-võivahule ning sega ühtlaseks. Suru tainas koogivormi põhja. Torka kahvliga augud sisse ja küpseta 175 kraadi juures 8-10 minutit.
Täidiseks püreesta jõhvikad 1,5 dl vee ja suhkruga, kuumuta kastrulis keemiseni. Sega kartulijahu 0,5 dl veega ning nirista potti. Kuumuta segades keemiseni, nii et tekib kissell, seejärel tõsta tulelt. Lase veidi jahtuda ja vala eelküpsetatud põhjale.
Besee tegemiseks vahusta munavalged kõvaks vahuks. Seejärel sega juurde suhkur, ise samal ajal edasi vahustades, kuni saad valge ja läikiva vahu. Määri munavalge täidisele. Küpseta ahjus 10 minutit ehk kuni munavalge on saanud helepruuni värvi.

Monday 17 November 2008

Mannavaht mahlast


200 g punasesõstramahla
1/2-3/4 l vett
3/4 kl suhkrut
1/2 kl mannat

Veele lisada suhkur ja kolmandik mahlast, kuumutada keemiseni ja segada juurde manna. Keeta mõni minut ja võtta siis tulelt. Segada hulka ülejäänud mahl. Pärast vähest jahutamist kloppida tugevaks vahuks.

Piparkoogid


250 g küpsetusmargariini
2,5 dl suhkrut
3 sl kakaod
1,5 dl tumedat siirupit

2 tl jahvatatud nelki
2 tl kaneeli
1,5 tl ingveripulbrit
( või 5 tl piparkoogimaitseainet)

2 muna
1 tl soola
8 dl jahu

Mõõda potti rasvaine, omavahel segatud suhkur ja kakao, siirup ning maitseained. Sulata pidevalt segades ja lase seejärel korraks keema tõusta. Tõsta pott tulelt, lase tainas leigeks jahtuda ja mikserda siis kohevaks. Lisa edasi vahustades ükshaaval toasoojad munad. Sega sool jahuga ja ja lisa väikeste osade kaupa tainasse, seda võimalikult vähe segades. Paki tainas kilekotti ja hoia vähemalt järgmise päevani külmkapis. Piparkooke küpsetada 175 kraadises ahjus.

Kapsa-porgandi toorsalat


750 kg värsket kapsast
2 porgandit
0,5 küüslauku

Marinaad:
0,5 l vett
1 dl õli
1 dl suhkrut
0,5 sl soola
1 sl 30% äädikat

Riivi kapsas, porgand ja küüslauk, sega läbi ja pane kaussi. Mõõda marinaadiained potti, kuumuta keemiseni ja lase veidi jahtuda. Vala jahtunud marinaad riivitud köögiviljadele ning lase seista külmas vähemalt paar tundi. Aeg-ajalt sega salatit.

Monday 10 November 2008

Piparkoogimuffinid



100 g toasooja võid
2,5 dl fariinsuhkrut
3 muna
2 dl keefirit
5 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl soodat
1 sl kaneeli
2 tl piparkoogimaitseainet
1 dl pohlamoosi

Vahusta või koos suhkruga, lisa vahustamist jätkates ükshaaval munad. Sega hulka keefir. Sega jahu, küpsetuspulber, sooda ja maitseained ning lisa taignale. Viimasena lisa pohlamoos. Pane taigen muffinivormidesse ja küpseta 180 kraadises ahjus 20 minutit.

Monday 3 November 2008

Sarvesaiad


Taigen:
4 dl jahu
2 tl küpsetuspulbrit
1/2 tl soola
250 g kohupiimapastat
0,5 dl sulatatud võid

Täidus:
toorjuustu

Pealt määrimiseks muna

Sega kuivained, lisa juurde kohupiim ja rasvaine. Jaga taigen kaheks palliks ja rulli need ümmargusteks ketasteks. Kettad jaga sektoriteks. Tõsta täidis laiema osa peale ja keera saiad rulli. Määri pealt munaga ja raputa peale riivjuustu. Küpseta 200 kraadises ahjus 15 minutit.

Üleküpsetatud ahjupannkoogid


Pannkoogid:
200 g jahu
3 muna
soola
375 ml piima

Munakollased segada soolaga, lisada jahu ja siis piim. Munavalged vahustada ning siis lisada munakollase-jahu segule. Lasta seista vähemalt 1 tund. Siis küpsetada pannkoogid.

Täidis:
50 g toasooja võid
75 g suhkrut
1 spl vanillisuhkrut
2 munakollast
250 g kohupiima
1/2 sidruni riivitud koor
1 spl sidrunimahla
50 g rosinaid

Vahusta või ja suhkur, lisada munakollased ning seejärel kohupiim ja maitseained. Segada ühtlaseks massiks. Tõsta kohupiimasegu kookidele, keerata koogid rulli ja panna vormi.

Peale:
2 muna
125 ml vahukoort
1spl vanillisuhkrut

Vahustada eraldi munakollane ja-valge. Vahukoor vahustada koos vanillisuhkruga. Seejärel segada vahukoor kokku munavahtudega ning valada kookidele peale. Küpsetada 200 kraadises ahjus 35 minutit.

Õunamuffinid


2 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
3 muna
1,5 dl fariinsuhkrut
50 g sulatatud võid
1 dl maisestamata jogurtit
3 keskmist õuna
1 sl suhkrut
1 sl kaneeli

Sega jahu küpsetuspulbriga. Vahusta toasoojad munad fariinsuhkruga, sega hulka jahusegu, jahtunud sulavõi ning jogurt. Koori ja puhasta õunad, lõika väikesteks kuubikuteks ning sega kaneeli ja suhkruga. Paine taigen muffinivormidesse ja küpseta 175 kraadises ahjus 15 minutit.

Kohupiima-vaarikakook


Taigen:
450 g pakk Juubeli tordi pulbrit
1 tl küpsetuspulbrit
2 dl kookoshelbeid
175 g võid

Segada taigna ained kokku ja teha purutaoliseks massiks. Sellest 2/3 panna küpsetusplaadile.

Täidis:
1 kg kohupiima
400 g hapukoort
5 muna
3 dl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut

Munakollased vahustada suhkruga tihedaks vahuks. Munavalged vahustada eraldi tugevaks vahuks. Kohupiimale lisada hapukoor, seejärel munakollasevaht, segada läbi ning seejärel lisada munavalgevaht. Kohupiimasegu valada põhjale.

Peale:
panna 4 dl vaarikaid.

Vaarikatele peale 1/3 taignapurust.
Küpsetada 200 kraadises ahjus 40 minutit.

Singi-ananassipirukas


Põhi:
100 g võid
1 dl riivitud juustu
2 1/2 dl jahu
1/2 dl hapukoort
1 tl küpsetuspulbrit

Täidis:
200 g sinki
1 väike purk purustatud ananassi
1 spl tomatipüreed
100 g sinihallitusjuustu
2 dl piima
2 muna
1/4 tl soola
pipart

Sega pehme või, riivitud juust, hapukoor ja jahu-küpsetuspulbrisegu. Rulli ja tõsta taigen vormi põhja ning äärtele. Määri põhjale tomatipüreed. Pane peale ribadeks lõigatud sink ja kurnatud ananassikonserv. Sega piim ja munad ning maitsesta. Peenesta kahvliga sinihallitusjuust ning sega piimasegu hulka. Kalla segu taignale ning küpseta 200 kraadises ahjus 40 minutit.