Monday 30 March 2009

Kohupiimakook


Põhi:
450 h jahu
250 g võid või margariini
250 g suhkrut
1 muna
soola

Kate:
800 g teralist kohupiima
2 dl suhkrut
2 muna
4 spl jahu
4 spl pehmet võid
4 spl hapukoort

Sega jahu, suhkur ja sool. Näpi juurde toasoe või ning lõpuks lisa muna. Sega ühtlaseks taignaks. Pane taigen pooleks tunniks külmkappi. Siis pane plaadile ja küpseta 180 kraadises ahjus 5 minutit. Sega kokku täidise ained ja vala põhjale. Küpseta 180 kraadises ahjus.
Kui kook on poolvalmis, määri kohupiimakatet pealt munaga.

Kanakoivad keefirimarinaadis


12 kanakoiba
5 dl keefirit
60 ml + 2 spl taimeõli
2 küüslauguküünt
1 spl pipart
1 spl soola
1 spl heledat siirupit

Pane kanakoivad kilekotti. Vala juurde keefir, 60 ml õli ning maitseained ja purustatud küüslauk. Lisa siirup ning raputa kõik segamini. Hoia koibi külmkapis üleöö või toatempertauuril soojas kuni 2 tundi.
Kuumuta ahi 210 kraadini, võta kanakoivad kotist välja, pühi ära liigne marinaad ning pane fooliumiga kaetud ahjupannile. Nirista peale 2 spl õli ja küpseta 30 minutit.

Porgandi-kapsasalat


1 kg kapsast
2 porgandit
2 vart varssellerit
rohelist sibulat
2,5 dl majoneesi
4 spl keefirut
2 spl heledat siirupit
2 tl õunaäädikat
soola
pipart

Riivi porgand ja kapsas. Tükelda seller ja sibul õhukesteks viiludeks. Sega kokku kastmeained ning sega kõik kokku.

Hapukoore-šokolaadikook


Põhi:
300 g keefirit
1 klaas suhkrut
1,5-2 klaasi jahu
1 tl soodat
1 spl kakaod

Täidis:
500 g hapukoort

Glasuur:
100 g võid
100 g suhkrut
1 spl kakaod
1 spl rõõska koort

Sega kokku keefir, suhkur, jahu ja sooda. Jaga taigen pooleks. Ühele poolele lisa juurde kakao. Küpseta mõlemaid pooli 200 kraadises ahjus 35 minutit. Jahtunud koogipõhjad lõika pooleks ning pane iga poole vahele hapukoort.
Glasuuri valmistamiseks sega nõrgal tulel kokku või, suhkur, kakao ja rõõsk koor. Kuumuta kuni glasuur muutub läikivaks. Lase glasuuril veidike jahtuda ning vala siis koogile.

Monday 23 March 2009

Pohlasaiad

50 g pärmi
5 dl käesooja piima
17 dl nisujahu
1 toasoe muna
200 g toasooja võid või margariini
2 dl suhkrut
2 tl soola

Täidis:
3,5 dl pohlamoosi
2 dl värskeid või külmutatud pohli
1,5 spl kartulijahu
50 g võid
200 g maitsestamata toorjuustu
2 tl vanillisuhkrut
2 tl suhkrut

Määrimiseks:
muna

Hõõru pärm suhkru ja soolaga vedelaks, sega juurde piim. Lisa muna ning vähehaaval jahu ja rasvaine. Sõtku tainast, kuni see on sile ja lööb kausi äärte küljest lahti. Lase kerkida soojas kohas 30 minutit.
Sega polamoos marjade ja kartulijahuga. Teises kausis sega toasoe toorjuust tavalise ja vanillishkruga.
Kummuta tainas jahuga ülepuistatud lauale ja jaga pooleks. Rulli mõlemad tükid piklikuks plaadiks. Määri taignale õhuke kiht pehmet võid, siis toorjuustukreem ja siis moosisegu. Keera taignaplaadid rulli ning lõika paari sentimeetri laiused tükid ja tõsta muffinivormidesse. Lase kerkida soojas kohas 15 minutit. Seejärel määri pealt lahtiklopitud munaga ning küpseta 225 kraadises ahjus 10-15 minutit.

Monday 16 March 2009

Ploomi-purukeeks



300 g ploome
2 muna
1 munakollane
1,5 dl suhkrut
150 g võid
2,5 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
1 apelsini riivitud koor
2 spl apelsini mahla

Puru:
100 g võid
2,5 dl jahu
0,25 tl soola
0,75 dl fariinsuhkrut

Poolita ploomid ja eemalda kivid ning lõika viiludeks. Vahusta toasoe või ja suhkur. Lisa ükshaaval pidevalt kloppides munad ja munakollane. Sega omavahel jahu, küpsetuspulber, sool ja riivitud apelsinikoor. Sega munavahu hulka. Lisa juurde apelsinimahl ja ploomid ning sega kergelt läbi. Vala tainas vormi. Näpi tükeldatud või, jahu, sool ja fariinsuhkur puruks ja pudista koogile. Küpseta 160 kraadises ahjus 50 minutit. Jahuta vormis.

Hakklihapätsid tomati ja juustuga



1 dl riivsaia
2 dl hapukoort
1 sibul
500 g hakkliha
1 küüslauguküüs
1 muna
1 tl soola
0,5 tl pipart

Täidis:
200 g juustu
2 tomatit

Riivsai segada hapukoorega ning jätta 10 minutiks paisuma. Siis segada juurde hakkliha, muna, sibul, küüslauk ja maitseained.
Pane igasse muffinipanni õõnsusesse hakkliha ning suru jahuste kätega vastu vormi seina. Pane igasse vormi veidi riivjuustu, selle peale tomativiil ja kõige peale jälle riivjuustu.
Küpseta 200 kraadises ahjus 20-30 minutit.

Friday 6 March 2009

Kohupiimasaiad


Tainas:
25 g pärmi
2 dl käesooja piima
7-8 dl nisujahu
75 g toasooja võid või margariini
1 muna
1 dl suhkrut
1 tl soola

Täidis:
400 g kohupiimapastat
1 muna
2-3 spl rõõska koort
3 spl suhkrut
1 spl vanillisuhkrut
3 spl vanillikastmepulbrit

Määrimiseks: muna

Hõõru pärm suhkru ja soolaga vedelaks, sega hulka piim. Lisa muna, kolmandik jahust ja sega segamini. Lisa rasvaine ja vähehaaval ülejäänud jahu, sõtku ühtlaseks taignaks. Lase kerkida vähemalt 30 minutit.
Täidiseks sega kõik ained kokku.
Kerkinud tainas rulli nelinurgaks ning lõika omakorda väikesteks nelinurkadeks. Tõsta tükid muffinipanni pesadesse, nii et tainaääred jäävad üle servade. Pane igasse pessa supilusikatäis kohupiimatäidist. Tõsta taignanurgad keskele ja näpista kokku. Lase rätiku all soojas kerkida 15 minutit. Määri pealt lahtiklopitud munaga. Küpseta 225 kraadises ahjus 10-15 minutit.

Mokakook


Põhi:
200 g võid
2 dl suhkrut
3 muna
3 dl jahu
0,5 dl kakaopulbrit
2 tl küpsetuspulbrit
1 dl aprikoosikompoti vedelikku

Immutamiseks ja täidiseks:
400 g konservaprikoose
2 dl kompotivedelikku
1 sl sidrunimahla
1 sl suhkrut

Kate:
150 g tumedat šokolaadi
100 g maitsestamata toorjuustu
2 spl kohvilikööri või konjakit
2 dl 35% rõõska koort
0,5 dl suhkrut

Vahusta või suhkruga. Lisa munad ühekaupa vahustades. Sega kuivained omavahel ja sõelu taignasse vaheldumisi kompotivedelikuga. Sega läbi. Vala taigen vormi ning küpseta 200 kraadises ahjus 20-25 minutit. Lõika jahtunud põhi pooleks.
Lahjenda kompotivedelikku vähese veega, maitsesta sidrunimahla ja suhkruga. Immuta sellega alumine koogipõhi.
Püreeri nõrutatud aprikoosid ja määri ühtlaselt põhjale. Tõsta teine põhjapool peale ja immuta ka see läbi.
Katteks sulata šokolaad vesivannil ja lase pisut jahtuda. Sega hulka toorjuust ja liköör. Vahusta koor suhkruga ja sega kattele hulka. Määri koogile ja kaunista.

Kana tarrendis


1 kana
3 dl vett
soola, pipart, loorberit

1,5 l puljongit
1 dl želatiini
keedetud porgandit
rohelisi herneid

Kana panna keema, eemaldada vaht, lisada maitseained ning keeta pehmeks. Valmis kana tükeldada. Vormidesse panna kõigepealt mõned porganditükid ja herned ning siis tükeldatud kanatükid. Valada peale paisutatud, sulatatud ning puljongiga segatud želatiinileem.

Hasselbacki kartulid


8 kartulit
2 spl sulavõid või õli
100 g riivitud juustu

Koori kartulid ja lõika neilt õhuke viil alt ära, et need seisaksid vormis püsti. Tee kõrvuti sisselõiked, mis ei ulatu päris põhjani. Pane kartulid tulisele õliga määritud pannile avad ülespoole. Enne veereta kartuleid õlisel pannil, et nad pead ka õliseks muutuksid. Puista peale soola ja riivitud juustu. Küpseta 175 kraadises ahjus 40-50 minutit.

Thursday 5 March 2009

Tort Päike


4-5 apelsini
500 g kohupiima
2 dl 35% rõõska koort
20 želatiini
apelsinimahla
1 dl suhkrut
2 tl vaniljesuhkrut
250 g küpsiseid
marmelaadi

Lõika apelsinid ratasteks, siis koori. Vooderda anuma põhi ja küljed apelsinidega. Lahusta želatiin väheses apelsinimahlas ja jäta 10 minutiks paisuma. Seejärel sulata želatiin kuumavee anumas.Tilguta apelsiniratastele pisut lahustunud želatiini. Vahusta kohupiim suhkrutega, lisa lahustunud želatiin ja marmelaadi tükid. Lõpuks lisa vahustatud koor. Vala mass kaussi ning lao peale mahlas immutatud küpsised. Kata kook toidukilega ning pane vähemalt 4 tunniks külmkappi. Serveerimiseks kalla kook anumast välja tordialusele.

Sidrunikeeks



200 g margariini
200 g suhkrut
4 muna
5 g (1 pakk) sidruniessentsi
200 g jahu

Margariin vahustada suhkruga, vähehaaval lisada lahtiklopitud munakollased ja jätkata vahustamist. Lisada maitseained ja jahu ning lõpuks tugevaks vahuks vahustatud munavalged, segada kergelt. Küpsetada 200 kraadises ahjus 45 minutit.

Kakaokisell



4 klaasi piima
3-4 spl suhkrut
3-4 spl tärklist
4 tl kakaod

Keevale piimale lisada suhkru ja kuuma piimaga segatud kakao, seejärel külma veega segatud tärklis. Kuumutada keemiseni.

Wednesday 4 March 2009

Hakklihapallid


450 g hakkliha
pipart
soola
3 viilu saia
0,5 kl vett saia leotamiseks
väike sibul

Sibul hakkida peeneks, sai leotada vees. Segada kõik ained omavahel ja vormida väikesed pallikesed. Pallid panna ahjupannile ja küpsetada 200 kraadises ahjus kuni muutuvad pruuniks.

Muna-majoneesi-hapukooretarrend


Keedetud mune
2 dl hapukoore-majoneesi segu
2 tl želatiini, mis paisutada 0,5 dl veega

Vormi põhja panna porgandi tükke ja rohelisi herneid. Sinna peale valada õhuke puljongitarretise kiht ja lasta tarduda.
Tarretis: 0,5 l puljongit
1,5 spl želatiini, mis paisutada 1 dl vees

Siis laduda vormi keedetud muna tükid ja valada peale hapukoore-majoneesitarrend.

Kookosküpsised


220 g võid
1 dl suhkrut
3,75 dl jahu
0,5 tl soodat
0,5 tl küpsetuspulbrit
1 tl vanillsuhkrut
1 dl kookoshelbeid

Vahusta toasoe või ja suhkur. Sega omavahel jahu, sooda, küpsetuspulber, vanillsuhkur ja kookoshelbed. Lisa võivahule ja sega ühtlaseks. Keera tainas küpsetuspaberisse vorstikujuliseks pulgaks ja hoia külmkapis kuni järgmise päevani.
Lõika noaga umbes 0,5 cm paksused viilud ja pane küpsetusplaadile. Ära vajuta neid laiemaks.
Küpseta 200 kraadises ahjus 6-8 minutit.

Kohupiimakook



Põhi:
100 g margariini
1 dl suhkrut
1 muna
3 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit

Kate:
3 muna
1 dl suhkrut
170 g toorjuustu
500 g kohupiima
50 g võid
2 tl vanillisuhkrut

Sega pehme margariin suhkruga, lisa muna ja siis küpsetuspulbriga segatud jahu. Pane tainas vormi põhja ja äärtele. Kui tainas jääb näppude külge, kasta käsi aeg-ajalt külma vette.
Vahusta eraldi munakollased suhkruga ja munavalged. Sega omavahel toasoe toorjuust, kohupiim, jahtunud sulavõi ja vanillisuhkur. Lisa munakollasevaht ja kõige lõpuks õrnalt munavalged.
Vala segu vormi ja küpseta 175 kraadises ahjus 45 minutit.