Monday 27 April 2009

Sotšnikud


50 g võid
4 dl jahu
1,25 tl soodat
0,75 dl suhkrut
1 muna
3 spl hapukoort
soola

Sega muna suhkruga, lisa ülejäänud ained ja pane külmkappi tahenema.

Täidis:
150 g kohupiima
2 spl suhkrut
2 spl jahu
1 spl hapukoort
1 munavalge

Täidise ained segada omavahel kokku.

Taignast võtta ümarad pätsid võrdlemisi jahusele lauale ja vajutada need lamedateks ketasteks. Ühele poole panna kohupiimatäidis , teine pool panna peale ning vajutada ääred kinni. Määrida pealt munakollasega.
Küpsetada 200-220 kraadises ahjus 15 minutit.

Hakkliha-riisi vorstid


500 g hakkliha
1 tl soola
2,5 dl keedetud riisi
pipart

Segada kõik ained kokku ja vormida neist vorstid. Panna ahjuplaadile ja küpsetada 200 kraadises ahjus kuni on üleni pruunid.

Monday 20 April 2009

Rabarberi-martsipanikook


Tainas:
200 g võid
2 dl suhkrut
soola
4 muna
6 dl jahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 dl kohvikoort
1 sidruni mahl

Kate:
1,5 l rabarbereid
2 muna
200 g martsipanimassi
2 dl kohvikoort
1oo g mandlilaaste
1 pakk (95 g) vanillipudingipulbrit

Hõõru või suhkru ja soolaga vahule. Klopi ükshaaval juurde munad. Sega hulka küpsetuspulbriga segatud jahu, lisa kohvikoor ja sidrunimahl. Vala tainas vormi ja kata pealt rabarberitega.
Eralda munavalged ja rebud. Sega martsipanimass rebudega. Lisa kohvikoor, mandlilaastud ja pudingipulber. Vahusta munavalged tugevaks vahuks ja sega muna-mandli massiga. Tõsta rabarberitele. Küpseta 180 kraadises ahjus 45-50 minutit.

Hakklihapätsid munaga


5-6 viilu saia
1,5 dl piima
4 muna
1 sibul
2 küüslauguküünt
2 spl õli
soola
pipart
500 g hakkliha
1,5 dl hapukoort

Pane sai piimasse likku. Keeda 3 muna kõvaks. Haki sibul ja küüslauk ning kuumuta õlis kiirelt läbi. Lase pisut jahtuda ja sega hakklihale hulka. Lisa leotatud sai ja 1 toores muna, maitsesta soola ja pipraga. Mätsi poolest tainast 3 1-1,5 cm paksust plaati ja määri need pealt hapukoorega. Pane iga plaadi keskele üks muna ja pane ülejäänud hakkliha peale ning keera hakkliha ümber munade batooniks. Tõsta ahjuvormi ja küpseta 200 kraadises ahjus.

Bubert



1/2 l piima
3 spl mannat
3 muna
3 spl suhkrut
vanilliini või sidrunikoort

Keevasse piima sõristada manna ja keeta pehmeks. Munarebud vahustada suhkruga, lisada veidi keeva putru ja kallata tagasi keedunõusse. Kuumutada paksenemiseni. Maitsestada ja segada kergelt juurde tugevaks vahuks vahustatud munavalge, kuumutada keemiseni.

Monday 13 April 2009

Pasha


300 g kohupiima
120 g sulatatud võid
1 1/2 dl vahukoort
1 sidruni mahl
1 1/2 dl suhkrut
1 1/2 tl vanillisuhkrut

Sega sulavõi kohupiima hulka ja vahusta. Pane juurde vahukoor koos suhkruga ning sidrunimahl. Sega hulka ka vanillisuhkur. Kalla pasha niiske marliga vooderdatud vormi või kohvimasinafiltrisse ja pane peale kerge vajutis. Hoia järgmise päevani külmas, siis löö vormist välja ja kaunista puuviljadega.

Rummikoogid


8 dl biskviitpõhjapuru
3 spl kakaod
1/2 pudelit rummiessentsi
Võikreem:
100 g võid
50 g kondenspiima
50 g tuhksuhkrut

Tordipõhja ülemine ja pealmine kiht riivida ära ning jätta puisteks. Ülejäänud tordipõhi pudistada väikesteks tükkides. Segada kokku võikreemi, kakao ja rummiessentsiga. Segada kuni segu muutub palliks. Seejärel vormida väikesed pallid ja veeretada neid koogipurus. Kookidele teha külgedele õrnad sisse lõiked ja kaunistada pealt võikreemi ja paksu moosiga.

Võikreem kaunistamiseks:
50 g võid
1 spl kondenspiima
1,5 spl tuhksuhkrut

Seejärel panna koogid külma.

Puuviljakook


Muretaigen
Biskviitpõhi:
5 muna
5 spl suhkrut
2,5 spl jahu
2,5 spl tärklist

Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Vahusta munakollased suhkruga, lisa jahu ning tärklis. Lõpuks sega õrnalt segades juurde munavalged. Küpseta 200 kraadises ahjus koogipõhi.
Muretaignast küpseta sama suur muretaignapõhi kui on biskviitpõhi.

Võikreem:
200 g võid
100 g kondenspiima
100 g tuhksuhkrut

Vahusta või suhkru ja kondenspiimaga.

Alumiseks kihiks pane muretaignapõhi. Sellele määri pool võikreemist. Sinna peale aseta immutatud biskviitpõhi ning määri peale teine pool võikreemist.
Kõige peale lao puuviljatükid, mis kata pealt tarretisega.

Tarretis:
0,5 l kompotivedelikku või mahla ( sellest 1 dl želatiini paisutamiseks)
20 g želatiini

Želatiin paisutada 1 dl kompotivedelikuga, siis sulatada ja segada kompotivedelikule hulka. Lasta külmas väheke tarduda ja siis valada koogile.

Hakkliha-kapsarull


400 g värsket kapsast
400 g hakkliha
1 sibul
3 viilu leotatud saia või 1 dl riivsaia
1 muna
1 spl jahu
soola
pipart

Peenest kapsas ja hauta väheses vees poolpehmeks. Seejärel nõruta kapsas. Sega kokku kapsas, hakkliha ja kõik teised ained ning maitsesta. Vormi piklikuks rulliks, aseta küpsetuspaberiga pannile ja küpseta 200 kraadises ahjus 1 tund.

Neegripoiss


600 g küpsiseid
400 g marmelaadi
100 g šokolaadi
200 g võid
2 dl piima
2 spl kakaod

Küpsised ajada läbi hakklihamasina. Marmelaad ja šokolaad tükeldada. Või sulatada ja segada kõik ained kokku, keerata küpsetuspaberisse rulli ja panna külmkappi.