Monday 31 August 2009

Ploomikook




Põhi:50 g mandlimassi
50 g suhkrut
2 tl vaniljesuhkrut
100 g võid või margariini
200 g jahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
3 muna
1 spl mandlilikööri
70 ml piima

Kate:
500 g ploome

Peale:
75 g võid
75 g mandlilaaste
100 g suhkrut

Põhjaained sega köögikombainis kokku ja pane vormi. Peale aseta ploomid. Sulata või, sega mandlilaastude ja suhkruga ning pane ploomidele peale. Küpseta 180 kraadises ahjus 45-50 minutit.

Banaanipannkoogid


1 klaas piima
2 muna
2 spl õli
suts soola

Sega kõik ained kokku. Seejärel lisa:
1,5 klaasi jahu
1 spl küpsetuspulbrit
(suhkrut)

2 banaani

Banaanid lõika viiludeks. Prae väikesed koogid, kohe peale taigna pannile tõstmist pane kookidele peale banaaniviilud. Küpseta mõlemalt poolt.

Martsipani-õunapärg


Tainas:
25 g pärmi
1,5 dl käesooja piima
75 g toasooja võid
umbes 6 dl jahu
1 toasoe muna
0,75 dl suhkrut
0,25 tl soola

Täidis:
100 g toasooja võid
0,5 dl suhkrut
0,5 spl kaneeli
100 g martsipanimassi

Peale: 2-3 keskmist riivitud õuna

Hõõru pärm suhkru ja soolaga vedelaks, lisa käesoe piim. Lisa või ja muna ning sega läbi. Edasi lisa vähehaaval jahu ning sõtku ühtlaseks taignaks. Lase kerkida vähemalt 1 tund.
Täidise valmistamiseks sega suhkur, või, kaneel ja riivitud martsipan kreemjaks massiks.
Rulli taigen 0,5 cm paksuseks nelinurgaks. Määri tainale täidis peale ning puista üle riivitud õuntega, keera tihedalt rulli. Tõsta rull ahjuplaadile, lõika noaga lõhed sisse ning keera tükid vaheldumisi ühele ja teisele poole. Kata rätikuga ja jäta veel 1 tunniks kerkima. Seejärel määri pealt munaga ja küpseta 175 kraadises ahjus umbes 20 minutit.

Sunday 23 August 2009

Punasesõstrakook martsipaniga


150 g martsipanimassi
100 g võid
1,5 dl suhkrut
2 muna
2 dl jahu
1 tl vanillisuhkrut
200 g punaseid sõstraid

Riivi martsipanimass jämeda riiviga või haki peeneks. Sulata või, vahusta munad suhkruga. Sega marjad ja vanillisuhkur jahuga. Lisa munavahusse vaheldumisi või, martsipanimass ning marja-jahusegu. Pane tainas vormi ja küpseta 175 kraadises ahjus 25 minutit.

Karamelline saiavorm


10-12 viilu saia
100 g suhkrut
2 spl vett
125 ml vahukoort
125 ml 3,5% piima
2 muna

Tükelda sai ja pane küpsetusnõsse. Pane suhkur ja vesi kastrulisse ja sulata suhkur, siis kuumuta kõrgel kuumusel 3-5 minutit, kuni see muutub kollakaspruuniks karamelliks. Tõsta pott pliidilt ära, lisa vahukoor ja piim. Sega segamini, vajadusel kuumuta kuni karamellimass on sulanud. Seejärel lisa vahustades juurde munad. Kalla saiadele peale ja lase 10 minutit imbuda. Seejärel küpseta 180 kraadises ahjus 20 minutit.

Liha sibulate ja majoneesiga

600 g sealiha
2 suuremat sibulat
3 spl toiduõli
3spl palsamiveiniäädikat
1 tl musta pipart
1 tl soola
200 g majoneesi

Lõika sealiha umbes 1,5 cm paksusteks viiludeks. Vasarda lihaviilud mõlemalt poolt kergelt läbi. Koori sibulad ja lõika poolratasteks. Vala kuumale pannile õli ja prae sibulad kiiresti läbi. Kui sibul on muutunud klaasjaks, lisa palsamiveiniäädikas. Keera pliidil kuumust vähemaks. Lisa sibularatastele pipar ning kuumuta kuni äädikas on sibulatesse imendunud.
Lao lihaviilud lamedapõhjalisse ahjuvormi. Riputa peale soola ja määri üle majoneesiga. Laota sibulasegu ühtlaselt peale. Küpseta 200 kraadises ahjus 45 minutit.

Monday 17 August 2009

Kirsi-kohupiimatort

Esimene tordipõhi:
4 muna
75 g suhkrut
2 tl kakaod
2 spl jahu
2 spl kartulijahu

Vahusts toasoojad munad suhkruga tugevaks vahuks. Sega kakao, jahu ja kartulijahu omavahel ning sõelu munavahu hulka. Küpseta 200 kraadises ahjus.

Teine tordipõhi:
4 muna
2 dl suhkrut
1 dl jahu
1 dl kartulijahu
2 tl küpsetuspulbrit

Vahusta toasoojad munad suhkruga tugevaks vahuks. Sega kartulijahu, jahu ja küpsetuspulber omavahel ja sõelu munavahu hulka. Küpseta 225 kraadises ahjus.

Jahuta todipõhjad ja niisuta kompotivedelikuga. Pane esimesele tordipõhjale kompotikirsid ning sinna peale kohupiima. Pealt kaunista tort kohupiimavahu, kompotikirsside ja kirsitarretisega.

Rullbiskviiditort


Umbes 800 g rullbiskviiti
1 liiter maitsestatud jogurtit
20 g želatiini + 1 dl vett
3 dl vahukoort
poole sidruni mahl
2 tl suhkrut
240 g aprikoosikompotti

Kaunistamiseks: marju või kompotti

Lõika rullbiskviit tükkideks. Kata lahtikäiva koogivormi põhi ja küljed küpsetuspaberiga ja aseta rullbiskviidi tükid vormi põhja ja külgedele.
Pane želatiinipulber umbes 5 minutiks külma vette paisuma. Vahusta koor suhkruga ja sega jogurtiga. Lisa sidrunimahl ning nõrutatud ja väiksemateks tükkideks lõigatud aprikoosid. Sulata paisutatud želatiin kuumaveevannis ja lisa jogurti-kooresegule. Vala segu vormi rullbiskviiditükkidele ja tõsta vorm külma. Kaunista marjadega.

Šokolaadikook


200 g võid või margariini
2 1/2 dl suhkrut
2 tl vanillisuhkrut
4 muna
250 g tumedat šokolaadi
2 tl küpsetuspulbrit
3 dl jahu
1/2 tl soola
2 dl kohvikoort

Peale: šokolaadi

Sulata potis või ja šokolaad. Lisa ühekaupa ja pidevalt vahustades munad. Sega juurde suhkur ja koor. Sega omavahel jahu, sool, küpsetuspulber ja vanillisuhkur ning sõelu šokolaadisegusse. Sega läbi ja kalla koogivormi. Küpseta 175 kraadises ahjus 50 minutit. Küpsetamise lõpupoole katta kook küpsetuspaberi või fooliumiga.
Jahtunud kook kaunistada sulatatud šokolaadiga.

Singi-oa-makaronisalat


400 g makarone
2 tomatit
200 g sinki
1 purk punaseid Kidney ube (pesta ja nõrutada)
1 kurk
porru
1 õun
hapukoort
majoneesi

Kokteilsalat


Värske kurk
sink
tomat
muna
riivjuust
hapukoor
majonees

Wednesday 12 August 2009

Makaronivorm


4 dl makarone
1,5 tl soola
300 g hakkliha
1 sibul
0,5 tl musta pipart
0,5 tl paprikapulbrit
0,5 tl soola

Kaste:
5 dl piima
200 g Merevaiku
2 muna
1 tl soola

Keeda makaronid soolaga maitsestatud vees peaaegu pehmeks. Tükelda sibulad ja pruunista koos hakklihaga õlis, maitsesta. Kastme valmistamiseks lase piim kuumaks ja lisa pidevalt segades tükikeste haaval juurde sulatatud juust. Sega ühtlaseks, lase jahtuda ning klopi hulka munad ja sool. Pane makaronid ja hakkliha kihiti rasvainega määritud ahjuvormi ja kalla peale juustukaste. Küpseta 175 kraadises ahjus 1 tund.

Tuesday 11 August 2009

Šokolaaditort



1 tordipõhi:
2 spl rummi
2 muna
1,5 dl suhkrut
4 dl jahu
2 spl kakaod
2 tl küpsetuspulbrit
100 g võid või margariini.
1,5 dl piima

Vahusta munad suhkruga. Sega juurde kuivained. Lisa sulatatud ja jahutatud või ning piim. Vala taigen vormi ja küpseta 180 kraadises ahjus 45 minutit.
Küpseta 2 tordipõhja. Jahtunult lõika tordipõhjad kaheks.

Kreem:
2 dl kohvikoort
200 g šokolaadi
2 spl kakaod
100 g võid

Pane kõik ained potti, kuumuta kuni šokolaad on sulanud. Jahuta ja pane kreem paariks tunniks külmkappi.

Vahele:
vaarikatoormoosi
umbes 9 spl hapukoort

Esimese ja kolmanda kihi vahele määri vaarikatoormoosi ja kreemi, teise kihi vahele hapukoort. Vala tordile peale šokolaadikreem ja kaunista vaarikatega.

Mustsõstra-vaarikajäätis



100 g vaarikaid
100 g mustsõstraid
50 ml vett
50 g suhkrut
4 dl vahukoort
1 purk kondenspiima

Pane marjad ja vesi potti, keeda neid 5 minutit. Lisa suhkur ja kuumuta keemiseni. Keeda seni kuni segu pakseneb ( umbes 5 minutit). Eemalda tekkinud vaht. Lase veidi jahtuda ning püreesta marjad mikseris. Pane püreestatud mass sõelale ja nõruta ning jahuta toatemperatuurini.
Vahusta vahukoor kuni moodustavad pehmed tipud. Lisa kondenspiim ja vahusta veel veidi kuni kõik seguneb. Kalla anumasse, millega saab jäätise sügavkülma panna. Kalla jäätis üle mustsõstrasiirupiga ja sega segu nii, et sõstrasegu ühtlaselt jaotub. Pane ööks sügavkülma.
Marju võib panna poole rohkem. :)

Sunday 9 August 2009

Karusmarjakook


Põhi:
100 g võid
2,5 dl jahu
3 spl külma vett
1/2 tl soola
1 spl suhkrut

Täidis:
200 g karusmarju
3 munakollast
75 g võid
1 dl suhkrut
1,5 dl vett
2 spl kartulijahu

Kate:
3 munavalget
100 g suhkrut
näpuotsatäis soola

Sega põhjaained kokku ja pane pooleks tunniks külmkappi. Seejärel pane taigen vormi ja siis tagasi külmkappi pooleks tunniks. Siis küpseta põhi 180 kraadises ahjus helekollaseks.
Karusmarjad, vesi ja suhkur pane potti ja keeda 5 minutit. Kurna ja lase vedelikul jahtuda. Lahusta kartulijahu jahtunud vedelikus ja pane tagasi pliidile paksenema. Seejärel võta pott pliidilt ja sega juurde munakollased ja või ning sega sisse karusmarjad. Vala täidis koogipõhjale.
Vahusta munavalged poole suhkru ja soolaga tugevaks vahuks, lisa ülejäänud suhkur ja vahusta. Vala munavalgevaht vormi ja küpseta kooki 150 kraadises ahjus 40 minutit.

Monday 3 August 2009

Mascarpone-maasikakoogid


500 g lehttainast
250 g mascarponet
1 muna
0,5 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut

Kaunistamiseks:
maasikaid
tuhksuhkrut

Rulli lehttainas laiali 1 cm paksuseks plaadiks. Vormi umbes 7 cm läbimõõduga kettad ja tõsta pooled neist ahjuplaadile. Vormi järelejäänud ketastest sama suured rõngad, kui on põhjad, ja aseta need põhjadele servadeks. Küpseta 225 kraadises ahjus 5 minutit.
Sega macarpone, muna, suhkur ja vanillisuhkur. Tõsta segu eelküpsetatud põhjadele ja küpseta 200 kraadises ahjus veel 10-15 minutit. Jahuta ja kaunista koogid maasikate ja tuhksuhkruga.

Vaarika-vanillikreemisai


Tainas:
25 g pärmi
3 dl käesooja piima
0,75 dl suhkrut
1 toasoe muna
8-9 dl jahu
0,5 tl soola
75 g toasooja võid

Vanillikreem:
5 dl piima
2 tl vanillisuhkrut
1,5 dl suhkrut
7 munakollast
1,5 dl kartulijahu
50 g toasooja võid

Peale:
vaarikaid

Vanillikreemi tegemiseks pane piim tulele ja kuumuta keemiseni. Vahusta suhkur, munakollased ja kartulijahu valgeks vahuks. Nirista hulka tuline piim, samal ajal vahustamist jätkates. Vala segu kastrulisse tagasi ja kuumuta tugevalt segades. Kui kreem on paksenenud, vala see külma kaussi. Lisa kuumale kreemile või ja vanillisuhkur. Vispelda seni, kuni saad ühtlase kreemi. Jahuta kreem külmkapis.
Taina valmistamiseks hõõru pärm suhkru ja soolaga vedelaks. Lisa piim, seejärel muna. Viimaks sega vähehaaval hulka jahu ja või, sõtku ühtlaseks tainaks. Kata valmis tainas rätikuga ja lase soojas kohas kerkida vähemalt 30 minutit. Veereta kerkinud tainast pall ja tõsta see ahjuplaadile, lase räti all 15 minutit kerkida. Vajuta palli keskele lohk ja tõsta sinna vanillikreem. Laota peale vaarikad. Küpseta 225 kraadises ahjus kuni sai on küps.

Rullbiskviit


4 muna
1,5 dl suhkrut
5 spl kartulitärklist
1 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit

Vahele: maasika toormoos, kakaokohupiim

Vahusta toasoojad munad suhkruga tugevaks vahuks. Sega kartulitärklis, jahu ja küpsetuspulber omavahel. Sõelu jahud munavahu hulka ja sega ettevaatlikult ühtlaseks. Kalla tainas ahjuplaadile ja küpseta 225 kraadises ahjus 5-7 minutit. Valmis põhi kummuta plaadilt suhkruga üleriputatud küpsetuspaberile ja eemalda küpsetuspaber, millel biskviitpõhi küpses. Tee see küpsetuspaber kraani all märjaks ja aseta biskviitpõhjale. Kui põhi on jahtunud, määri sinna kohupiima ja moosi ning keera rulli ja pane külmkappi seisma.

Kevadlille küpsised


1 dl suhkrut
150 g võid
1 muna
5 tl kohvilikööri või vett
250 g jahu
vaniljesuhkrut

Kaunistamiseks šokolaadi

Vahusta toasoe või suhkruga, lisa toasoe muna ja liköör, vahusta veel. Lõpuks sega hulka jahu ja vaniljesuhkur. Vormida tainast küpsised ja panna plaadile ning küpsetada 180 kraadises ahjus.
Tükkideks murtud šokolaad panna kilekotti ja kott omakorda sooja vette sulama. Jahtunud küpsised kaunistada šokolaadiga.