Tuesday 28 December 2010

Martsipanitrühvlid


Pane martsipanipalli sisse kuivatatud jõhvikas, kasta sulatatud valgesse šokolaadi, pane peale kuivatatud jõhvikas ning kaunista tumeda sokolaadiga.

Piparkookidest kuusk

Tuesday 21 December 2010

Talvekook


150 g suhkrut
1/2 klaasi vett
1 tl kaneeli
1 tl purustatud nelki
1/2 tl ingveripulbrit
60 g võid
1 muna
1 kl hapukoort
1 tl äädikat
1 tl soodat
2 klaasi jahu

Šokolaadivõõp:
6 spl suhkrut
2 spl kakaod
3 spl piima
1 spl võid

Pruunista suhkur, lisa vesi, maitseained ja või. Jahuta ja klopi hulka muna, hapukoor, äädikas ja soodaga segatud jahu. Tõsta segu vormi ja küpseta 200 kraadises ahjus 35-40 minutit.
Võõba jaoks pane potti suhkur, kakao ja piim, sega läbi ja kuumuta 5 minutit. Lisa või, sega läbi, lase veidi jahtuda ning vala koogile.

Võirullid


5 dl käesooja piima
50 g pärmi
13 dl jahu
1 tl soola
1,5 dl suhkrut
150 g toasooja võid

Täidis:
150 g toasooja võid
1,5 dl suhkrut

Lahusta pärm piimas, lisa sool, suhkur, sega hulka umbes pool jahust, sega taignaks, puista pidevalt sõtkudes juurde ülejäänud jahu, kuid jäta 1-2 dl jahust alles. Lisa toasoe või, jätka sõtkumist seni, kuni või on ühtlaselt taignaga segunenud, nüüd lisa viimane osa jahust. Lase taignael kerkida, kuni maht on kahekordistunud.
Hõõru toasoe või suhkruga. Rulli taigen lahti, määri täidis tainale ja keera rulli. Lõika 1,5 cm paksused rullid, pane plaadile ja lase veel vähemalt pool tundi kerkida, siis küpseta 225 kraadises ahjus 20 minutit.

Hakkliha-spagetivorm


250 g hakkliha
2 spl oliivõli
2 hakitud küüslauguküünt
400 g purustatud tomatite konservi
tšillipulbrit
400 g spagette
250 g mozzarellat
50 g riivitud parmesani juustu
soola, pipart

Prae hakkliha, lisa küüslauk, prae , siis lisa tomatihoidis, tšilli ning sool ja pipar. Lase keema tõusta ja hauta 10 minutit. Murra spagetid lühemaks ja keeda soolaga maitsestatud vees poolpehmeks. Sega spagettidele juurde hakkliha-tomatikaste. Tõsta pool segust ahjuvormi, kata poolte mozzarellaviilude ja parmesaniga, vala peale ülejäänud osa. Kata pealt mozzarella-viilude ja parmesaniga. Küpseta 200 kraadises ahjus 15-20 minutit.

Hatšapuri


50 g pärmi
0,5 l käesppja piima
2-3 spl suhkrut
800 g jahu
50 g võid
50 g toiduõli
2 muna

Täidis:
500 g riivitud suluguni juustu
500 g kodujuustu
100 g võid

Sulata täidise või, lisa kodujuust ja riivitud juust ning mätsi segu 5-ks palliks. Valmista pärmitainas, lase tal kaks korda tõusta. Pärmitainas kasuta ainult munavalget.
Jaga tainas 5 tükiks, rulli need ümmargusteks. Pane iga ketta keskele juustupall ja sõrmi kokku. Keera pall ümber ning rulli õrnalt lapikuks, nii et tainaümbrist ei vigasta. Torka keskele läbi ülemise taignakihi väike auk ja rulli tainarulliga veel augu poole, et õhumullid saaks välja. Pane hatšapuri plaadile, määri pealt munakollasega ning küpseta 180 kraadises ahjus 20 minutit. Võta ahjust välja ja lase käteräti all veidi jahtuda.

Lihapallid



500 g hakkliha
1,5 spl riivsaia
1 dl piima
1 sibul
1 riivitud toores kartul
1 muna
1,5 tl soola
0,5 tl musta pipart
0,5 tl suhkrut
0,5 spl sinepit

jahu veeretamiseks

Vala piim riivsaiale ja lase 5 minutit seista. Lisa hakkliha, hakitud sibul, riivitud kartul, muna ja maitseained, sega ühtlaseks ja pane pooleks tunniks külmkappi. Vormi segust pallid, veereta neid jahu ja prae pannil.

Küpsisekook


3 pakki vaniljeküpsiseid
500 g hapukoort
30-50 g halvaad peeneks hakituna
kanget kohvi immutamiseks

Lao alusele 3x5 küpsist. Pane peale1/3 hapukoorest, peale raputa halvaapuru, nii tee kõikide kihtidega. Kõige peale ja äärtele määri hapukoor. Ülejäänud küpsised purusta ning raputa koos halvaapuruga koogile. Pane 5-6 tunniks külma.

Vanilli-rabarberikook



3 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
100 g võid
1 muna
soola

Peale:
1 l külmutatud rabarbereid
1 dl suhkrut
2 tl kartulijahu

Näpi taignaained kokku, pane kilesse ja pooleks tunniks külmkappi. Pane taigen vormi ja küpseta 200 kraadises ahjus 10 minutit. Sega rabarberid suhkru ja kartulijahuga, vala põhjale ning küpseta 225 kraadises ahjus 10-15 minutit.
Toored rabarberid keeda koos suhkru ja kartulijahuga pehmeks ning vala siis põhjale ja küpseta 225 kraadises ahjus 5 minutit.